Joerie, joerie, botter en brood,
as ek jou kry, slaat ek jou dood

Saturday, August 18, 2012

BELANGRIKSTE LES VAN MARIKANA


At 02:00 of the video the young black interviewee demonstrates profound political and existential understanding:

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-19295203

Transcript from 01:45 for when this video gets deleted -

BBC REPORTER: 

"The platinum mine is owned by a British company. There is fantastic wealth below the ground here but, for many South Africans, not much sign of it up top.

Twenty years, nearly after apartheid...you... for you nothing has changed..."

INTERVIEWEE:

"Nothing, nothing, nothing has changed for all... nothing at all... that democracy is just the word that fly like a bird flying up the sky, there's nothing [indistinct]..."


...en ook:



Suid-Afrika : ANC bestendigt miserie zwarte bevolking

Auteur: door onze correspondent Elles van Gelder

ACHTERGROND - Het leven van Zuid-Afrikaanse mijnwerkers is sinds het afschaffen van de apartheid nauwelijks verbeterd. Dat komt nu aan de oppervlakte. De onvrede was al maanden aan het oplopen bij de Zuid-Afrikaanse Lonminmijn, zo'n honderd kilometer van Johannesburg.

Wat begon met de vraag naar hoger loon eindigde in een bloedbad dat de groeiende frustratie in Zuid-Afrika blootlegt. Mijnwerkers verzamelden zich ruim een week geleden op de heuveltop naast de ingang van de op twee na grootste platinamijn ter wereld. Ingepakt in dekens tegen de winterkou en bewapend met machetes, stokken en messen zeiden ze pas te vertrekken als hun loon verdrievoudigd zou worden naar 1250 euro.

Staking

Veel van de mannen werken diep onder de grond met gevaar voor eigen leven. Ze begonnen een wilde staking omdat ze zich in de steek gelaten voelen door de traditioneel belangrijkste en grootste vakbond van Zuid-Afrika, de National Union of Mineworkers (NUM). De NUM steunt president Jacob Zuma en diens regeringspartij ANC, die steeds meer gezien wordt als een partij die onvoldoende doet voor de armen en waarvan de bestuurders de eigen zakken vullen. De staking toont de woede bij de mijnwerkers, die na de apartheid hun leven nauwelijks zagen verbeteren.
Vakbond

De onvrede wordt gevoed door een nieuwe, meer militante vakbond, de Association of Mine Workers and Construction Union (AMCU). De rivaliteit tussen de vakbonden, die beide zoveel mogelijk leden binnen hun gelederen willen houden om hun onderhandelingspositie te vergroten, leidde ook eerder dit jaar tot geweld. In februari lag de grootste mijn van het bedrijf Impala zes weken stil door een staking en vielen er drie doden. De mijnwerkers kregen uiteindelijk wel meer loon.

Mijnwerkers

De staking bij de Lonminmijn begon vorige week vrijdag. Zaterdag werden mijnwerkers die wel aan de slag wilden gaan volgens de NUM aangevallen. Zondag vielen de eerste doden toen twee beveiligers in hun auto in brand gestoken werden. Donderdag was er een climax: 34 doden en 78 gewonden bij een confrontatie tussen mijnwerkers en politie.

Bloedbad

Zuid-Afrika stelt nu de vraag wie verantwoordelijk is voor het bloedbad. De AMCU die nieuwe leden probeerde te werven en de stakers een onmogelijke loonsverhoging voorspiegelde? De NUM die de groeiende onrust onder leden niet heeft kunnen indammen? De mijnbazen die niet meer wilden betalen? De mijnwerkers die bewapend waren en niet wilden vertrekken? Of de politie die de trekker overhaalde? De politie verklaarde dat het ging om zelfverdediging en dat ze geen keus had.
Analisten zeggen dat het meest zorgwekkende is dat dit ook in andere industrieën had kunnen gebeuren. Niet alleen de mijnwerkers zijn gedesillusioneerd in het nieuwe en vrije Zuid-Afrika.

http://www.bndestem.nl/regio/

... en nog dié kommentaar:



Vaandeldraer  

Die situasie dui op die belaglike propaganda oor Sharpeville. Ek het in 1960 25 myl van Sharpeville af gebly en ongeveer 25 polisiemanne is destyds omring deur duisende swartes wat op 'n staduim die heining van die polisiestasie platgevee het. Hierdie polisiemanne moes vuur op die swartes om hul eie lewens te beskerm. Dit is destyds erken as 'n normale regsaksie om jouself te beskerm naamlik NOODWEER. Nou skiet die ANC polisie (wat in geen nood verkeer het nie) tientalle dood en dit word as heel normaal beskou. Dis die wat ons sal moet besef dat dit (volgens Friedrich Nietzsche) nie in die wereld gaan om allerhande menseregte en moraliteit nie, maar alleen oor MAG in die wereld.



No comments:

Post a Comment